top of page
פרופרלנד

תחזוקת מקלט בבניין משותף

עודכן: 3 ביוני

איך להכין את המקלט לשעת חירום? מי אחראי לדאוג לתקינות המקלט? הנחיות לתחזוקת המקלט בשגרה ובשעת חירום. הוראות, טיפים ומקורות, המדריך המלא.

אם גם אתם גרים במבנה שנבנה בין שנות ה-70 לשנות ה-90, סביר להניח שבשעת חירום אתם משתמשים במקלט משותף. מכיוון שהשימוש במקלט אינו תדיר, נציגות ועד בית וחברות אחזקה רבות מזניחות אותו בזמנים שקטים, כך שבזמני חירום המקלט אינו נוח לשהייה ממושכת. בהתאם לחוק ההתגוננות האזרחית, חובה לתחזק את המקלט באופן שוטף. מעבר לכך וכמו בנושאים רבים אחרים, תחזוקה שוטפת חוסכת כספים ובמקרה הזה גם מצילה חיים.

.



מהו מקלט בבית משותף?

מקלט במבנה מגורים משותף הוא חלק מהרכוש המשותף. המקלט הוא מבנה מבוצר שבנוי מתחת או מעל לקרקע המיועד להגן על דיירי הבניין מפני מתקפות ולשמור על בטיחותם ושלמותם.


מי אחראי על תחזוקת המקלט בבית משותף? 

מקלט בבית מגורים הוא חלק מהרכוש המשותף והטיפול בו באחריות בעלי הדירות באמצעות נציגות ועד הבית. במידה ולא קיים ועד בית מתפקד, ניתן למנות נציגות ועד בית חדשה באסיפת דיירים חוקית או לפנות למפקח על רישום המקרקעין כדי שימנה אדם חיצוני בתשלום שישמש כוועד בית, והתשלום יוטל על כל בעלי הדירות בבניין.


מתי צריך לתחזק את המקלט? 

בהתאם לחוק התגוננות אזרחית וחוק המקרקעין חובה לשמור על המקלט המשותף במצב המאפשר שימוש בו בכל עת. מצבי חירום נוטים להיות בלתי צפויים, הכנת מקלט שאינו מתוחזק לשהייה ממושכת עלולה לקחת זמן רב.

אי שהייה במרחב מוגן בשעת חירום עלולה לגבות חיי אדם. לכן, חשוב לתחזק את המרחב המוגן בשגרה ולוודא כי הוא כולל את כל מה שנדרש לשהייה ממושכת.


שימוש דו-תכליתי במקלט משותף

ניתן להגיש בקשה לרשות המקומית לעשות במקלט המשותף שימוש דו-תכליתי כל עוד התבצעה החלטה של ועד הבית בהסכמה רחבה של רוב מיוחד באסיפת דיירים חוקית. ניתן להשתמש במקלט בשגרה לצרכים שונים, למשל לצורכי תרבות, תפילה, פעילות ספורטיבית, משחקים לילדים, משרד לוועד הבית, מועדון (לנוער, למבוגרים, לקשישים), חדר קריאה ועיון, חניית אופניים ועגלות ילדים, ועוד. לשימוש החריג אסור להפריע למקלט מלפעול בשעת חירום.


שימוש במקלט כמחסן

למעט מקרים חריגים, אסור להשתמש במקלט כמחסן. במידה וכל זאת מאחסנים בו חפצים, על הציוד לא לתפוס יותר מחמישית (20%) משטח המקלט, או לחלופין שיהיה ניתן לפנות אותו תוך 4 שעות ממתן הנחיה על ידי פיקוד העורף או הרשות המקומית. אין לאחסן חומרים דליקים, מסוכנים ורעילים בשום אופן, לרבות בלוני גז. כמו כן, אסור לתלות פרטי זכוכית או קרקמיקה שעלולים להתנפץ.


להלן דגשים לשימוש המקלט לשהייה ממושכת

גישה - יש לתלות שלט פולט אור על דלת המקלט המורה שמקום זה הוא מרחב מוגן. יש לוודא כי דרכי הגישה למקלט, לרבות חדרי המדרגות והלוביות פנויות וחופשיות ממכשולים. יש לתלות שלט ליד הכניסה למקלט עם פרטי ההתקשרות של המחזיקים במפתחות לדלת המקלט.

דלתות וחלונות - יש לוודא כי דלת המקלט ופתח המילוט נסגרים ונפתחים כיאות, וכן לתלות שלטים פולטי אור המסמנים את פתחי המילוט. אם נדרשים תיקונים, ניתן לפנות לחברה המייצרת בתו תקן פריטי מסגרות למקלטים.

מערכות חשמל - ודאו כי מערכות החשמל במקלט תקינות. ודאו כי שקעי החשמל פועלים וכן המתגים ומכשירי החשמל השונים במקלט. בדקו אם גופי התאורה תקינים ומאירים את כלל החללים, לרבות הירידה למקלט  והשירותים. בנוסף מומלץ לדאוג מראש לתאורת חירום ואפילו לגנרנטור חירום קטן למקרה של הפסקת חשמל.

מערכות מים ותשתיות ביוב- חשוב לוודא כי מערכות המים השונות במקלט מתפקדות. בדגש על כל הברזים, הניקוזים, הביוב ועוד.

שירותים - דאגו כי השירותים פועלים וניתן להוריד את המים כראוי. במידה וישנם שירותים כימיים, דאגו לנקות ולחטא אותם. מומלץ לדאוג למוצרי הגיינה לשירותים על מנת שיהיה נח לשוהים.

מיכל שתייה - חשוב שתהיה אספקה של מינימום 3 ליטר לאדם ליום. כלומר, בבניין של 50 דיירים צריכה להיות אספקה של 150 ליטר ליום. ניתן לרכוש מאגר מי שתייה גדול יחסית. במידה ואין באפשרותכם לדאוג למים לכלל הדיירים, ידעו את הדיירים ובקשו מהם לדאוג להביא עימם שתייה לזמן חירום.

אוורור וסינון אוויר- יש לוודא כי המכסה של פתח האוורור קיים (המכסה נדרש לסגירה רק במצב חירום). במידה וישנה מערכת טיהור או סינון אוויר ודאו כי היא פועלת כשורה.

ניקיון והגיינה - כחלק מתוכניות העבודה התקופתית של ספקי הניקיון, יש לדאוג כי הירידה למקלט והמעברים יהיו נקיים. יש לבצע ניקיון בכל אזורי המקלט. מומלץ לדאוג לפח אשפה ושקיות אשפה שיהיה אפשר לשים את הפסולת במקום מרוכז כדי למנוע ריחות לא נעימים.

אמצעי הגנה - מומלץ להניח תיק עזרה ראשונה בסיסי במקלט. במידה ויש לכם מכשיר דפיברילטור מומלץ שיהיה בקרבת מקום. בנוסף, מטפי אבקה לכיבוי אש עשויים להיות שימושיים במקרה הצורך.

מקומות ישיבה - חשוב לדאוג למקומות ישיבה לדיירי הבניין, ובמיוחד למבוגרים. השהייה במקלט יכולה להימשך זמן רב וכדאי שתהיה נוחה ככל האפשר.

תעסוקה לילדים - בכי ילדים הוא לא חוויה נעימה במיוחד בזמן לחץ ובנוכחות אנשים רבים מסביב. ודאו שיש לכם כלים להעסיק את הילדים. ובכל זאת, חשוב לשים לב שאמצעי התעסוקה אינם מלכלכים או יוצרים אי סדר כדי למנוע ויכוחים עם השוהים האחרים ולהנעים את זמנכם.



איך לתחזק את המקלט ? 

נציגות ועד הבית/ דיירים בבניין- דיירי הבניין יכולים להיעזר במידע המופיע כאן ובמקורות מידע נוספים על מנת לדאוג לתחזוקת המקלט.

חברת ניהול- במידה ואתם משתמשים בשירותים של חברת ניהול ותחזוקה, מומלץ להעיזר בחברת הניהול על מנת שתפעל בצורה מקצועית ויעילה.

האגודה לתרבות הדיור- לחברי אגודה לתרבות הדיור יש אפשרות להזמין ייעוץ מקלוט. בהתאם להסכם עם האגודה, ניתן להשתמש פעם בשנה בייעוץ חיצוני ללא עלות.

פקח/ הנדסאי בניין- ניתן להשתמש בשירותיהם של פקחי בנייה והנדסאי בניין שונים כדי לאתר תקלות בבניין. חשוב לוודא שהוא מבצע עבודה מקצועית ולא עובד עליכם.

קבלן שיפוצים- ישנם קבלני שיפוצים שמתמחים בתחום המקלוט ובאפשרותם לתת לכם הצעת מחיר מקיפה הכוללת בדו"ח את רשימת הליקויים שהם מוצאים.

פיקוד העורף- באתר פיקוד העורף ניתן לקבל מידע רלוונטי ואמין.

הראשות המקומית- לראשויות המקומיות הגדולות יש אתרים נוחים לשימוש. ניתן לקבל מידע מהיר בנושא המקלטים. לדוגמא אתר עיריית תל אביב, עיריית גבעתיים, ראשון לציון ועוד. בנוסף, ניתן לפנות למוקד 106 ולקבל מענה טלפוני.



כל האמור לעיל אינו מהווה ייעוץ משפטי או תחליף לייעוץ משפטי וכל המידע המצוי באתר משמש כמידע כללי בלבד. אין בדברים האמורים בכדי להחליף מידע הניתן על ידי עו"ד, ועל הקורא לפנות ולהתייעץ עם עו"ד העוסק בתחום בטרם נקיטת כל פעולה משפטית כזו או אחרת. כל המסתמך על האמור לעיל בכל דרך שהיא, עושה זאת על אחריותו בלבד והאחריות לכל תוצאה ישירה או עקיפה, בשל הסתמכות על האמור, תחול על המשתמש בלבד.








0 תגובות
bottom of page