ניקוי מאגר מים בבניין משותף
- פרופרלנד
- 12 בנוב׳ 2023
- זמן קריאה 4 דקות
עודכן: 28 באפר׳
מחיר ניקוי וחיטוי מאגרי מים בבניין, למה צריך לנקות את מאגר המים, דגשים לתחזוקה תקינה, שלבי טיהור מאגר מים, טיפים והסברים.
מים הם מרכיב קיומי בעולם שלנו, השימוש במים הוא יום יומי לצרכי שתיה, היגיינה, חקלאות ועוד. לצרכי הבית, חשוב להשתמש במים תקינים. צריכה של מים מזוהמים עלולה לגרום לתחלואה ובמקרים מסויימים אף למוות. בשנים האחרונות, המודעות לגבי חשיבות איכות המים תופסת תאוצה, כמו גם השימוש במגוון מערכות סינון מים ביתיות. אם אתם גרים בבניין, חשוב שתדעו כי סיכוי גבוה שנמצא בו מאגר מים משותף ומומלץ שתבינו איך זה משפיע על החיים שלכם.

מהו מאגר מים?
מאגר מים הוא אחד ממערכות הבניין המספקות מים לדירות. המאגר הוא בריכת מים הממוקמת בגג או במרתף הבניין, ולפעמים בשני המקומות גם יחד. לרוב, המאגר משמש לספק מים לדירות בקומות העליונות של הבניין, ובמקרי חירום, כמו הפסקת מים, הוא מיועד לאספקת מים חלופית לכלל הדירות במבנה. יש מקרים בהם מאגר המים הוא מקור המים היחיד גם בשגרת היום-יום. מעבר לשימושים אלו, המאגר מספק מים לתפעול מערכות ברכוש המשותף, כגון מערכות כיבוי אש, מערכות השקיית צמחים, ניקיון הבניין וכדומה. מים מזוהמים שנמצאים במאגר עלולים מאוד לפגוע בבריאות הדיירים, בייחוד בילדים ובמבוגרים. מומלץ לא לקחת סיכונים מיותרים ולהבין כי תחזוקה לקוייה עלולה לעלות ביוקר.
למה צריך מאגר מים בבניין?
מאגר מים מאפשר זרימה שוטפת של מים לקומות העליונות בבניין, בעיקר כאשר לחץ המים מאספקת הרשת העירונית לא חזק מספיק. ככל שמספר הקומות רב יותר, כך הצורך בזרם מים חזק גבוה יותר. במקרים רבים, בנוסף למאגר המים, יש בבניין משאבות העוזרות להזרים את המים למקומות בהם הלחץ חלש יותר. המשאבות מופעלות לקומות העליונות יותר או בשעות העומס של מערכת המים בבניין.
למה צריך ניקוי וחיטוי מאגר מים בבניין משותף ?
מאגרי המים לשתייה מספקים מים באופן שוטף לדירות, אם חלילה המים במאגר מזוהמים, כל דיירי הבניין עלולים להיחשף לסיכון של מחלות וזיהומים. ניקוי וחיטוי מאגר מים חשוב לא רק לשמירה על איכות המים אלא גם למנית התפתחות של חיידקים פיטריות וטפילים שעלולים להזיק במיוחד לאכלוסיות רגישות כמו ילדים קשישים ובמקרים קיצוניים להוביל אף לפגיעה בחיי אדם. בנוסף ניקיון המאגר מונע נזקים עתידיים במערכת המים המשותפת כדוגמת סתימות ופציעות.
מי יכול לבצע ניקיון למאגר המים ?
על פי הנחיות משרד הבריאות, חובה לבצע פעולות תחזוקה של ניקוי וחיטוי מאגר המים על ידי איש מקצוע בעל רישיון בלבד. לאחר סיום הניקוי, יכול הממונה לדגום את המים ושלוח את הדימה למעבדה מוסמכת לצורך בדיקת איכות המים.
איך מתחזקים מאגר מים ?
בהתאם לתקן תחזוקה 1525, יש לבצע לבצע ניקוי וחיטוי למאגר המים אחת לשנה, יחד עם בדיקת מים במעבדה. בנוסף וכחלק מתוכנית התחזוקה יש לוודא שדלת המאגר סגורה ונעולה ( במידה ובמאגר נמצא בחדר משאבות מספיק שהדלת כניסה לחדר משאבות נעולה). חשוב גם לבדוק את תקינות מערכות המים לרבות צינורות גלישה, מזח מצופים, ניקוז ועוד.
מי אחראי לנקות ולתחזק את מאגר המים
אחריות שמירה על תחזוקה תקינה של הרכוש המשותף בכלל ומאגר המים בפרט היא של הדיירים באמצעות נציגות ועד הבית או חברת ניהול אם יש כזו. מאחר ומאגרי המים ממוקמים באיזורים נסתרים ופחות נגישים, דיירים רבים אינם מודעים לקיומם, במקרים רבים גם לא נציגי ועד הבית. לעיתים גם חברות ניהול לא נותנים את תשומת הלב הנדרשת וזונחות את תחזוקת המאגרים. חשוב לציין שמשרד הבריאות אינו מפקח כראוי על ניקוי ותחזוקת מאגר המים ולכן האחריות לניהול תקין נופלת על הדיירים בלבד.

שלבי ביצוע של ניקוי וחיטוי מאגר מים בשיטה "המקורית" :
ניקוז המים הקיימים – לפני תחילת ניקיון מאגר המים, חייבים לנקז את כל המים הקיימים בו עד שמאגר המים ריק לחלוטין. לא ניתן לנקות את מאגר המים כאשר נמצאים בו מים.
ניקוי מאגר המים – יש לפנות לכלוך וחפצים זרים אם יש, מתוך המאגר ולאחר מכן לנקות בצורה יסודית את הדפנות, הרצפה ותקרת המאגר באמצעות ציוד מתאים, הכולל מברשות קשיחות והתזת מים בלחץ גבוה, כמו גרניק, בהתאם לצורך. מומלץ להשתמש במברשות קשיחות מכיוון שהן מונעות פגיעה בבטון במהלך ניקוי מאגר המים.
חיטוי מאגר המים – בשלב זה מתבצע חיטוי מלא ויסודי למאגר המים, החיטוי נעשה באמצעות שימוש בסודיום היפוכלוריט. לאחר התזת החומר, ממתינים כחצי שעה. כל אלו לפי דרישות משרד הבריאות, תקן ישראלי 5438.
ניקוי נוסף של מאגר המים – בשלב זה, יש צורך בניקיון נוסף של מאגר המים על מנת להסיר את השאריות שנותרו מחומר החיטוי בו נעשה שימוש לחיטוי המאגר.
מילוי חוזר של מאגר המים – זהו השלב האחרון, בו ממלאים חזרה את מאגר המים, וכעת הוא ניתן לשימוש.
מחיר ניקוי מאגר מים
עלות חיטוי וניקוי מאגר מים תלויה בגודל המאגר, ועומדת בטווח של 1,000 - 3,000 ש"ח לכל מאגר. בשנים האחרונות ישנה שיטה חדשה, שבה מבצעים ריקון מאגר המים באופן חלקי בלבד, הוצאה ושאיבת הלכלוך השקוע בקרקעית המאגר באמצעות משאבה. השיטה הזו החלה במטרה לחסוך בהוצאה של צריכת המים לדיירים, כי בכל זאת מדובר בכמויות גדולות של מים. שיטה זו זולה משמעותית מהשיטה ה"מקורית", ולכן חשוב לבדוק מול ספקי השירות את היקף העבודה שתינתן לכם, ורק אז להשוות מחירים.
יתרונות חברת ניהול לניהול בניקוי מאגר מים
חברת ניהול מקצועית מספקת לדיירים בטחון מלא בנוגע למים שלהם, תוך שהיא אחראית למעקב שוטף אחרי ישום תוכניות התחזוקה של מאגר המים, מבטיחה שהניקוי יתבצע בזמן ומספקת פתרונות תחזוקה מונעת. חברת ניהול מתמקדת בכלל מערכות הבניין ומבצעת מהלכים יעילים לחיסכון בהוצאות הדיירים, כמו הפסקת אספקת המים למאגרים זמן מה לפני ניקוי מאגר המים, ומניעת שפיכת מים מיותרת. עם הידע והנסיון של חברת הניהול היא מספקת בעלי מקצוע מוסמכים ומקצועיים המעניקים שירות אמין במחיר הוגן, דבר שמבטיח חסכון לטווח הקצר והארוך לדיירים.
כל האמור לעיל אינו מהווה ייעוץ משפטי או תחליף לייעוץ משפטי וכל המידע המצוי באתר משמש כמידע כללי בלבד. אין בדברים האמורים בכדי להחליף מידע הניתן על ידי עו"ד, ועל הקורא לפנות ולהתייעץ עם עו"ד העוסק בתחום בטרם נקיטת כל פעולה משפטית כזו או אחרת. כל המסתמך על האמור לעיל בכל דרך שהיא, עושה זאת על אחריותו בלבד והאחריות לכל תוצאה ישירה או עקיפה, בשל הסתמכות על האמור, תחול על המשתמש בלבד.
כתבות מועילות, תודה!